Herfst = Vacherin mont d’or
Herfst betekend kortere dagen, vaak wat slechter weer, en ook heerlijke seizoen producten. Voor de kaasboer is dat onder andere Vacherin Mont d’or. Onder de naam Vacherin kan een Franse als een Zwitserse variant worden bedoeld. Frans genaamd de Vacherin du Haut Doubs, en Zwitsers de Vacherin Mont d’or. Beide kazen dragen het AOC keurmerk. Van oudsher wordt de Vacherin alleen gemaakt tijdens de winterperiode omdat de melkproductie van koeien die op stal staan dermate minder werd om grote Gruyere of Emmentaler kaas van te kunnen maken. Tijdens het rijpen wordt de kaas omrand door een Dennenhouten hoepel die eventuele uitlopen voorkomt.
Tip van Rick: “Gebruik de Vacherin ook eens als een fonduekaas. Laat de kaas smelten in de oven met wat knoflook, gemalen peper, rozemarijn en witte wijn. Dip het daarna uit de vorm met stukjes brood of gebakken aardappeltjes, een echte najaarsdelicatesse!”
Terug naar overzicht